Яку піч вибрати — сталеву чи чавунну

Сьогодні багато виробників пропонують великий вибір різноманітного обладнання для обігріву приміщення за допомогою печей. Компанія DEFRO Home виготовляє камінні топки та печі різних конфігурацій та технічних характеристик. Вибираючи камінну топку чи піч, споживач повинен визначитися, як обладнання йому служитиме. Чи воно замінятиме центральне опалення, чи буде додатковим джерелом тепла в приміщенні. Виходячи з цього, вибираються необхідні параметри обладнання, одним із яких є матеріал печі чи камінної топки. Який матеріал вибрати — чавун чи сталь — розповідаємо далі.

gallery-image

В чому полягає відмінність чавуну та сталі

Обидва ці матеріали містять такі елементи, як залізо та вуглець. Чавун відрізняється від сталі вищим вмістом вуглецю. Вуглець є важливим компонентом, оскільки надає міцність сплавам заліза, завдяки чому зменшується м’якість і пластичність матеріалу. Чавун більш жаростійкий, ніж сталь, більш стійкий до деформації, менш схильний до корозії, але внаслідок пористості він досить крихкий, погано переносить різкі перепади температури.

Чавунні печі довгий час були лідерами серед дров’яних печей, оскільки сталеві швидко прогорали. Згодом з’явилися нові технології виробництва, сталеві печі стали футерувати шамотом або вермикулітом, покращилася якість сталі. Також з’явилися «гібридні» моделі, що поєднують сталь і чавун. Сучасні сталеві печі прослужать не менше, ніж чавунні.

Чавунні печі та топки

Традиційний збірний корпус чавунних конструкцій складається з литих елементів, з’єднаних болтами з використанням жаростійкого герметика. Такий тип корпусу має основний конструктивний недолік — топка може згодом втрачати свою герметичність, оскільки герметик між елементами топки в процесі експлуатації вигорає. Внаслідок втрати герметичності збільшується приплив повітря, що призводить до збільшення температури згоряння та прискорення температурного зношення корпусу.

При цьому варто відзначити, що такі топки складно відремонтувати, позаяк елементи, що вийшли з ладу, неможливо замінити без розбирання основної конструкції каміна. Однак, деякі виробники вдосконалили технологію з’єднання деталей збірного корпусу, що збільшило його стійкість.

Сталеві топки

У виробництві сталевих топок застосовано принцип подвійного корпусу. Це дозволяє позбутись основного недоліку сталевих топок — швидкого прогорання корпусу. Зовнішній шар — це цільнозварний корпус з пластичної сталі, завдяки якому зберігається герметичність топки. Внутрішній шар зроблений із шамотного чи керамічного футерування, що захищає зовнішній корпус від прямої дії високих температур. Завдяки цьому вдається продовжити термін служби топки у порівнянні з чавунною у 2-3 рази.

gallery-image

Які відмінності експлуатації сталевих та чавунних топок

В експлуатації чавунні та сталеві печі поводяться дещо по-різному:

  • сталева піч обігріває будинок трохи швидше, ніж чавунна, але й охолоджується швидше;
  • поверхня чавунної печі при розпалюванні стає гарячою, сталеві печі розжарюються не так сильно;
  • сталеві печі більш чутливі на регулювання та мають вищий ККД;
  • скло в сталевих печах довше зберігається чистим, оскільки топки футеровані шамотом або вермикулітом, а в камері топки досягається вища температура, що дозволяє догоряти найдрібнішим частинкам сажі.

На відміну від чавунних, сталеві печі мають більшу різноманітність форм, розмірів та кольорів. Вибрати топку для каміна чи піч, які б максимально відповідали вимогам споживача, можна в магазині Дім Тепла.