Що ви можете і що не можете контролювати в покері

Ми любимо, коли у нас все під контролем, і ненавидимо ситуації, над якими у нас немає ніякого контролю. Наприклад, ми відчуваємо себе безпечніше за кермом автомобіля, ніж на борту літака, не дивлячись на офіційну статистику пригод. Просто коли ми управляємо автомобілем, створюється ілюзія безпеки, в той час як відсутність контролю над літаком створює ілюзію серйозної небезпеки.

Дослідження в області експериментальної психології показали, що, коли у нас немає будь-якого контролю над ситуацією, результат якої має для нас значення, ми схильні створювати ілюзію контролю в покері. Це явище головним чином проявляється в стресових, змагальних і високо емоційних ситуаціях (які дуже часто зустрічаються під час гри в покер).

З цієї потреби також виходять і багато забобони. Наприклад, племена виконують ритуальні танці, щоб пішов дощ. Фанати надягають кепки задом наперед, щоб допомогти своїй спортивній команді. Гравці не чіпають банкноти в $ 50, так як за чутками вони приносять невдачу.

Всі ці забобони абсолютно ірраціональні. Ми могли б погодитися з цим, але як і раніше відчуваємо деяку симпатію до тих, хто дотримується таких забобонів або переконань, так як, не дивлячись на те, що вони можуть бути безглуздими або дурними, вони, все ж, нешкідливі. У цій статті ми поговоримо про те, що вони аж ніяк не нешкідливі, і в першу чергу в покері.

Ілюзія контролю
У 2003 році британські вчені провели дослідження, в якому взяли участь 107 біржових брокера. Досліджувані протягом цілого дня відстежували на комп’ютері трендовую лінію, так само, як вони зазвичай відстежують зростання або падіння цін на окремі акції на ринку. Їм видали мишки, і сказали, що, якщо вони будуть кликати на них, це може впливати на напрямок лінії. Насправді кликання по мишці взагалі нічого не змінювало, і лінія переміщалася вгору або вниз у випадковому порядку. По завершенні експерименту випробовуваних попросили оцінити, наскільки, на їхню думку, зростання лінії залежав від кліків по мишці.

Експеримент показав зворотну залежність між вірою випробуваного в його вплив на зростання лінії і його попередньої біржової діяльністю. Тобто, ті, які заробили найменше дeнeг і в цілому були неуспішними брокерами, найбільше були схильні до ілюзій, що вони контролювали напрямок лінії.

Але суть не в тому, що погані брокери найбільше схильним ілюзіям контролю, а, скоріше, в тому, що, чим більше ви підгодовуєте власні ілюзії, тим гірші результати ви будете показувати в своїй кар’єрі брокера. Адже якщо ви схильні до помилкових і ілюзорним уявленням про причини і наслідки чого-небудь, ви не зможете адекватно аналізувати складні ситуації на ринку.

Що ви контролюєте, а що ні
Діяльність гравця в покер можна порівняти з діяльністю брокера. У вас повинно бути чітке і раціональне уявлення про те, що ви контролюєте, а що ні, інакше ви просто не зможете приймати правильні рішення в довгостроковій перспективі.

Найбільш очевидний приклад того, що ви не можете контролювати це те, які карти видають вам, які карти видають вашим опонентам і які карти виходять на борд.

І зовсім не важливо, який одяг «на удачу» на вас надіта, які слова ви говорите і яким богам моліться. Навпаки, все це лише відволікає вашу увагу. Кожна думка про подібні речі змушує вас відволікатися від того, що дійсно важливо: від спостереження за опонентами, оцінки їх діапазонів, обчислення ймовірності виходу певних аутів або обчислення фолд-Еквіті, співвідношення стека до банку і так далі.

Щоб прийти до правильного рішення ви повинні обробити купу складної інформації. Тому не витрачайте ваші розумові здібності на речі, які не мають ніякого відношення до того, що відбувається за столом.

Можна назвати ще безліч речей, над якими у вас немає ніякого контролю в покері, але досить назвати те, що повністю в ваших руках — це ви. У вас є контроль над самими собою.

Ви можете контролювати свої дії, слова і навіть думки і емоції, якщо навчитеся це робити. Ви можете контролювати свій погляд, позу і то, як ви рухаєтеся.

Ви не можете вплинути на те, щоб ваш опонент перестав бути засранцем — або в цілому, або саме по відношенню до вас, але ви на 100% владні над тим, як ви будете реагувати на його поведінку. Ви не несете відповідальність за помилки доларів, але у вас є контроль над вашою реакцією, коли або якщо це станеться.

У кеші ви самі вибираєте, де і які ігри та ліміти грати і коли закінчувати сесії. У будь-якій роздачі у вас є повний і винятковий контроль над тим, як ви граєте свою руку і над кожним вашим рішенням.

Насправді все речі, на які ви можете вплинути, ви не просто можете, а зобов’язані контролювати, а все, що лежить за межами вашого контролю — не має ніякого відношення до справи, як у випадку брокерів, які кликали по відключеним мишкам.

Беріть на себе відповідальність
Під кінець — трохи про протилежну проблему — про гравців, які відмовляються визнавати свою відповідальність за те, що вони роблять, і над чим мають повний контроль. Якщо ви часто говорите такі речі, як «я повинен був колліровать», припиніть це негайно, це все брехня. Ви самі вирішуєте колліровать чи ні. Це рішення повністю залежить від вас, і ви його контролюєте.

Якщо ви раптом зривається і починаєте поносити інших гравців, як це робив Філ Хельмут, нагадуйте собі, що ви знову перебуваєте в зоні тотального контролю над собою. Якщо ви наважуєтеся на такі речі — це ваш вибір, і в цьому аж ніяк не винен інша людина, ситуація або що завгодно, як вам зазвичай подобається думати.