Різновиди та особливості червоної ікри

Червона ікра — це загальна назва продукту, який отримується від деяких цінних порід риб. Розрізняючи види червоної ікри, споживач може визначити свої вподобання та правильно вибрати продукт на свій смак. В даній статті пропонуємо ознайомитись з тим, якою буває червона ікра, що допоможе обрати найкращий варіант.

Які види лососевих риб використовуються для добування червоної ікри

В основному червона ікра видобувається від п’яти видів риб родини лососевих. Це зумовлює той факт, що вона має різні смакові якості, колір, розміри та поживність.

Горбуша

Цей вид ікри є найпоширенішим та одним з найпопулярніших. Ікринки горбуші мають середній діаметр — близько 5 мм. Колір жовтогарячий, яскравого відтінку. При вживанні чи перемішуванні під час готування страв ніжна оболонка ікринок лопається, утворюючи ікряний сік. Горбуша дуже плідна риба, тому виробники найчастіше реалізують ікру саме цього виду. Крім того, делікатес має високі поживні властивості, з цієї точки зору горбуша поступається лише кижучу.

Кета

Ікра кети належить до елітних сортів, раніше вона називалася «царською». Ікринки кети мають відносно великий розмір — приблизно 5-6 мм, вони правильної сферичної форми, мають бурштиновий відтінок. Всередині ікринки помітна чорна цятка, яка є зародком риби. Проте загалом кетова ікра вважається естетично найбільш привабливою, тому її часто обирають для розкішних бенкетів та урочистих застіль. Проте не всім подобається так званий желатиновий ефект — досить щільна оболонка. Оскільки вона не лопається, зберігає форму та консистенцію, кетову ікру добре додавати до салатів.

Кижуч

У кижуча, або як його іще називають срібний лосось, порівняно дрібні ікринки діаметром 4 мм, їх відрізняє темний насичений червоний колір. Смак такої ікри має виразну гіркуватість, що подобається не всім. Однак це нормальна властивість продукту, а не наслідок неправильного зберігання чи приготування.

Форель

У форелі ікринки найдрібніші зі всіх різновидів — їх діаметр складає 2-3 мм. Ікра форелі трохи гірчить та має помітний рибний посмак. Вона відрізняється яскравим червоним або темно-жовтим кольором. Ікринки липкі, що робить такий продукт вдалим варіантом для бутербродів.

Нерка

Ікра нерки рідко зустрічається на прилавках магазинів. Однак якщо трапиться така можливість, цей делікатес варто спробувати, адже він має пікантний, з відчутною гіркуватістю, смак. Розмір ікринок середній, колір досить насичений.

Як вибрати червону ікру

Якість продукту багато в чому залежить від часу видобутку та розфасовки. При виборі слід звертати увагу на наступні аспекти:

  • Правильність оформлення упакування. На ньому мають бути зазначені всі необхідні відомості, включаючи дату вилову риби. Найкращий період для цього — нерест лососевих риб. Цей період припадає на травень-жовтень. Якщо дата не відповідає цьому проміжку часу, значить для виготовлення продукту використовувалася заморожена сировина.
  • Банка може бути жерстяною або скляною. Краще вибирати скляний варіант, оскільки скло — безпечніший матеріал та крізь нього добре видно вміст.
  • Якщо є можливість спробувати делікатес, варто натиснути на ікринку. У якісної ікри оболонка лусне, залишивши рибний посмак. У неякісної ікри оболонка клейка, в’язка, а рідини мало.

Щоб не помилитись при виборі червоної ікри, краще купувати делікатес у перевірених постачальників. Магазин Ікорний Дім пропонує своїм покупцям продукцію відомих виробників, які дбають про її якість та відповідність високим стандартам.