Ліхтарі: види та особливості

Потужний ліхтарик — це одна з найнеобхідніших речей у побуті, тим більше без неї не обійтися під час походів та відпочинку далеко від цивілізації. Також вони обов’язково мають бути в арсеналі представників таких професій як рятувальники, пожежники, комунальники тощо. 

Основні категорії портативних ліхтарів

Існує кілька видів переносних ліхтарів, які відрізняються за:

  • джерелом світла;
  • конструкцією;
  • типом живлення.

Найбільшим попитом споживачів користуються LED-ліхтарики. Вони оснащені потужними світлодіодами, які дають яскравий промінь, але водночас споживають порівняно мало енергії. 

Фонарь BioLite Headlamp 330

В деяких моделях ліхтарів джерелом світла є ксенонова лампа, яка забезпечує дуже ефективне світіння. Також досі на ринку представлені галогенові ліхтарики, оснащені традиційною лампою розжарювання. Її особливість — можливість краще розрізняти кольорову гаму об’єктів, на які падає світло.

За конструкцією ліхтарі поділяються на:

  • Ручні — це компактні, прості у користуванні пристрої, які мають анатомічну форму, завдяки чому їх легко тримати в руці. В більшості випадків вони мають невелику або помірну потужність.
  • Налобні — надягаються на голову за допомогою еластичних ремінців. Зазвичай мають функцію регулювання інтенсивності та кута освітлення. Дозволяють звільнити руки, що важливо при виконанні різних робіт. 
  • Кемпінгові ліхтарі-лампи — їх можна не лише нести в руці, а поставити на стіл чи підвісити до стелі намету. Обладнані опцією розсіювання світла, що дає можливість освітлювати велику площу. 
  • Ліхтарики-брелки — прикріплюються до ключів чи рюкзака, мають мінімальну потужність, наприклад, щоб побачити отвір у замку.

Для побутових потреб найчастіше використовують компактні ручні ліхтарики. Вони знадобляться у разі тимчасової відсутності електроенергії чи прогулянок у темну пору доби. Для походів і ночівлі на природі краще придбати ще й налобні освітлювальні пристрої або лампи. 

Важливою характеристикою портативного ліхтаря є тривалість періоду автономної роботи. Він залежить від виду ємності та типу живлення. Найчастіше купують ліхтарики на змінних батарейках. Їх недоліком є необхідність регулярно купувати нові елементи живлення. На природі важливо не допускати потрапляння запасних батарейок у вологе середовище, тому що вони втратять свою функціональність. Акумуляторні ліхтарі можна багаторазово заряджати, в тому числі від павербанка, що досить зручно під час подорожі. 

Фонарь Nebo Slide+

Досить прийнятним варіантом для походів та кемпінгу є динамо-ліхтар. Його світіння забезпечує систематичне натискання на ручку або педаль. Таким чином, він не потребує додаткового джерела енергії. Постійно користуватися таким аксесуаром не дуже зручно, але його добре мати в якості запасного освітлювального приладу на випадок аварійних ситуацій. 

Також існують ліхтарі на сонячних батареях. Порівняно з іншими категоріями вони мають нижчу потужність. Також слід враховувати, що не завжди є достатня кількість сонячного світла.

Ліхтарі для туристів: особливості вибору

Обираючи туристичний ліхтарик варто віддати перевагу компактним виробам з міцним  корпусом, стійким до ударів та впливу вологи. Якщо ви плануєте йти в темну пору доби краще купити ліхтар з потужними променем великої дальності. Також необхідно звернути увагу на тривалість автономної роботи, яка напряму залежить від потужності акумулятора. Не зайвою буде опція регулювання яскравості, адже це допоможе економити батарею. 

В магазині «Клуб мандрівників» ви знайдете великий вибір якісних енергоефективних ліхтарів для туристів, виготовлених з використанням найсучасніших технологій.