Фонокоректори для прослуховування вінілових платівок

Фонокоректори — це обладнання, яке призначене для узгодження вінілового програвача та підсилювача. Головне завдання фонокоректора збільшити рівень сигналу з голки звукознімача та перетворити його до рівня, що підійде для обробки підсилювачем. Ще фонокоректори називають попереднім підсилювачем з можливістю змінення АЧХ сигналу. Інформацію про фонокоректори варто знати кожному, хто планує придбати програвач.

Принцип дії фонокоректора

Якщо у вас є програвач вінілових платівок, то все, що ви можете зробити, це слухати композиції завдяки навушникам. Сигналу зі звукознімача не вистачить для того, щоб “розгойдати” зовнішню акустичну систему. Насолодитися звучанням в об’ємному просторі можна лише за допомогою окремого фонокоректора.

Вінілові програвачі

Більшість сучасних вінілових програвачів мають рухливий магніт, розташований між двома пластинами. Інші моделі замість магніту наділені рухливою електронною котушкою. Який вибрати фонокоректор залежить від цієї системи або вибору користувача. Ці системи знімають сигнал з різним рівнем:

  • імпедансу;
  • амплітуди сигналу;
  • вихідної напруги.

Але треба сказати, що сучасні фонокоректори (універсальні) мають можливість налаштування звучання “під себе”, незалежно від звукознімача. Тому при належному вмінні корегувати рівень та частоту сигналу, можна досягти якісного звучання за допомогою фонокоректора. Цей вид хоч дорожчий, але дозволяє ним користуватися пересічному меломану.

Через те, що амплітуда вихідного сигналу зі звукознімача з магнітною системою маленька для деяких моделей фонокоректорів, застосовують підвищуючий трансформатор (МС-трансформатор). Він доводить рівень сигналу до прийнятного для фонокоректора.

Вибір фонокоректора

Як тільки з’явилися напівпровідники, почалися суперечки між їх прихильниками та ворогами. Який же краще фонокоректор підійде для прослуховування музичних творів: з лампами, які були популярні ще у 80-х роках або найсучаснішими напівпровідниковими мікросхемами?

  1. Застосування електронних ламп надає звуку неабияку глибину, природну читкість, виразність, яскравість. Але для цього виду фонокоректора підійде лише вихідний підсилювач на лампах, що збільшить конструкцію.
  2. Фонокоректори на сучасних напівпровідних елементах коштують значно нижче, мають невеликі розміри, але не таке яскраве звучання.

Тому вибір залежить від декількох складових: призначення фонокоректору та суми, якої не шкода витратити на цей пристрій.