Як поліпшити здатність читати емоції інших людей в покері

Чи відчуваєте ви, коли граєте в покер, хто за вашим столом сердиться або, навпаки, радіє, розслаблений або напружений, а хто показує інші емоції? Про те, що наука говорить про здатність читати чужі емоції, ми поговоримо в цій статті.

Вченими Гарвардського університету був проведений експеримент, в ході якого випробуваний піддавався стимуляції певних областей мозку енергії в магнітному полі. Отриманий електричний струм буде або підсилювати, або пригнічувати певні ділянки головного мозку.

Люди з розладами аутистичного спектру часто зазнають труднощів з розумінням точки зору або відносини інших людей. Одним з проявів цього є нездатність розпізнавати емоції інших людей. Вчені за допомогою електричного струму спробували послабити вплив тієї частини мозку випробуваного, яка, як вони вважали, відповідає за придушення емоційних реакцій в покері — те, що необхідно, коли ви, наприклад, повинні впоратися з певним завданням, незважаючи на почуття жаху або смутку.

Результатом експерименту став раптовий емоційний відгук на музику у випробуваного. І, що більш важливо, він знову міг розпізнавати емоції інших людей, які завжди були приховані від нього. Цей результат дозволив припустити, що розлад аутистичного спектру не є відсутністю вродженої здатності до емоцій, а викликано гіперактивністю нервових ланцюгів головного мозку, що відповідають за придушення емоцій, коли це необхідно.

Все це змусило мене замислитися над тим, наскільки успіх у покері залежить від можливості гравця зчитувати думки і емоції його опонентів. Це звичайний людський навик, природний для більшості з нас, тому ми думаємо про нього стільки ж, скільки і про нашу можливість ходити.

Читання емоцій в покері
У серіалі Star Trek: The Next Generation головні герої часто грали разом в покер. Одним з персонажів була Діана Трой, наполовину людина, наполовину бетазоід (гуманоїд з телепатичні здібності). З огляду на те, що її батько був людиною, вона не телепат, а тільки емпат (здатна сприймати емоції інших людей).

Можна було подумати, що у неї була явна перевага в покері над іншими гравцями. Будучи в стані відчувати силу або слабкість, впевненість або страх, вона могла відрізняти блеф від вельюбетов і розуміти, у кого настільки слабка рука, з якої його можна легко виблефовать з банку. На жаль, в серіалі не було й мови про те, як її здатності допомагають грати їй в покер, тому ми можемо тільки здогадуватися.

Однак є приклади гравців, які знаходяться на іншому кінці шкали здатності відчувати емоції інших людей — тобто люди з розладами аутистичного спектру. Вони менш здатні бачити ситуацію очима іншої людини, і гірше за інших здатні читати емоції гравців.

Один з таких людей — мій друг Тоні. Тоні — хороший гравець, здатний бити поле туристів Лас-Вегаса, щоб підтримувати себе на плаву у фінансовому плані. Але якщо почитати його блог, стає ясно, що знаходиться між першим і другим рівнем мислення.

Вважається, що на третьому рівні гравець думає про те, що його опонент може думати про його діапазоні та тому, що він робить. Для цього потрібно поміщати себе в шкуру інших гравців і розуміти, як вони реагують на вашу гру. Коли Тоні говорить про те, що він думав про те, що міг думати інший гравець, звичайні читачі розуміють, що він часто помиляється в своїх припущеннях.

Мені вже давно здається неймовірним те, що у нього взагалі виходить заробляти на життя покером з таким відхиленням, і я сумніваюся, що я зміг би так само, якби я був на його місці. Як сказав мені Тоні: «Коли я граю в покер, я намагаюся розвивати майстерність читання рук. Я зрозумів, що часто створюю собі проблеми, коли очікую, що інші будуть грати так само, як і я ».

У покері це проблема не тільки людей з розладами аутистичного спектру, хоч у них вона і більш виражена. Про те, коли не слід очікувати від інших гравців того, що вони будуть грати так само, як і ви, написано в цій статті.

Помічати й інтерпретувати покерні ТЕЛС — це практично те ж, що і намагатися проникнути в голову опонентів. Для того, щоб розуміти, що думають ваші опоненти, ви повинні використати наявні і непрямі підказки, якими вони розкидаються під час гри. Іноді таким чином вони, навпаки, будуть намагатися змусити вас повірити в щось.

Це завдання пов’язана з умінням відчувати чуже емоційний стан. У покері життєво необхідно розуміти, хто за столом сердиться або радіє, розслаблений або напружений, нудьгує або бере активну участь в грі, зневірився або впевнений в собі, так як всі ці емоційні стани сильно впливають на те, як люди грають.

Як поліпшити здатність читати емоції інших людей
Наскільки добре ви визначаєте емоційні стани інших людей? Кілька років тому в New York Times була опублікована тест, в якому читачів просили ідентифікувати емоції людей на фотографіях тільки по їхніх очах (інша частина особи була прихована). Якщо вам цікаво, ви можете пройти його тут.

Після того, як ви пройдете тест і отримаєте результат, спробуйте виконати наступну вправу. Наступного разу, коли ви будете грати в оффлайн покер з незнайомими людьми, будь то турнір або кеш, як тільки сядете за стіл, швидко подивіться на кожного з гравців і спробуйте описати їх емоційні стани одним словом, судячи з виразу їхніх облич. Як тільки ви зберете більше інформації (після розмови з ними, вивчивши їх міміку), ви зможете перевірити, наскільки далекі або близькі до істини були ваші початкові висновки.

Однак якщо навіть поки ви не можете називати карти опонентів, читаючи їх емоції, не турбуйтеся, це тренований навик, і при належній практиці кожен може опанувати їм, навіть люди з розладами аутистичного спектру.